Min blogglista

tisdag 25 januari 2011

Att utnyttja valutaskillnader

Det var ett tag sedan den svenska kronan var så stark som den är idag. Sett till hur stark den svenska kronan är idag finns det all anledning till att se över sina investeringar. En god idé kan vara att fundera på att diversifiera sin portfölj till att även ta in stabila aktier på den Kanadensiska och Amerikanska börsen.

Under de senast månaderna har den svenska kronan klättrat upp på 10-års högsta mot Euro och i stort sett alla andra valutor, med undantag för Schweiz valuta - som också går bra.



100 USD kostade för ett år sedan 723.41 SEK

100 CAD kostade för ett år sedan 683.92 SEK


100 USD idag kostar 656 SEK

100 CAD idag kostar 656 SEK



Det är svårt att fundera över hur stark den amerikanska dollarn kommer att bli under de kommande åren men USA brukar landa på fötterna och gör så troligtvis igen om något år eller så. Den kanadensiska ekonomin visar upp styrketecken och bör kunna hantera den ekonomiska kris som fortsatt darrar i USA.

Funderar man hur stark den svenska kronan kan tänkas bli blir valet att göra ett försök på dessa marknader än mera intressant. Med ett så starkt exportberoende land som Sverige trots allt är känns en återgång till en dollar runt 7 - 7,5 inte alls omöjligt. Den kanadensiska dollarn var över 7 bara i månadsskiftet nov/dec 2010, en uppgång till dessa nivåer är högst trolig.

Har man aktier som handlas på båda marknaderna har jag svårt att se att man inte skall investera mera i dessa under de kommande månaden. På sikt har jag väldigt svårt att se att det skall vara en dålig affär. Ser man till dessutom till min första tanke, att det skall vara en aktie man tror på, kan man dessutom göra en dubbelvinst genom bra aktieutveckling och försvagad krona.

Dags att se över portföljen med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar