Min blogglista

lördag 15 januari 2011

Konsekvenser av händelser i Tunisien?

Vad betyder det att en av diktaturerna i nordafrika fått problem med att underkuva folket? När Ben Ali i fredags tog sitt pick och pack och flydde till en annan diktatur- Saudiarabien - finns en risk/chans till att mannen på gatan tar ton igen och att de upprörda känslorna sprider sig från land till land.

Saudiarabien har knappast rosat marknaden med demokratiska utspel de senaste 40 åren. Inskränkta lagar där endast sunniislam är godkänd religion, kvinnors rättigheter i samhället starkt inskränkta och en stark hemlig polis som spionerar på medborgarna. För övrigt ett land som vår kära kung är mäkta imponerad av. Fint det. Min chef undrade på ett möte i veckan vilket år vi kunde träda ut ur monarkin på samma premisser som vissa av oss lämnat svenska kyrkan. 2015 svarade jag. Minns var du läste det först. Nåja, tillbaka till konsekvenserna av händelserna i Tunisien.

Egypten och Algeriet kan vara nästa auktoritära stater att få problem med medborgaruppror. Deras ekonomier är minst lika dåliga som Tunisiens och ingen blir direkt förvånad som en kris leder till en annan som leder till en annan.

* Oljapriset riskerar att stiga ytterligare
* Palestinas roll blir mera osäker i och med passagen till Egypten förändras.

Båda dessa scenarion är intressanta att följa upp. Just nu är jag mest intresserad av den demokratiska utvecklingen i Nordafrika. Mycket intressanta aspekter kommer att följa händelserna i Tunisien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar