Min blogglista

måndag 31 januari 2011

Som tidigare påpekats samt konsekvenser

För några veckor sedan lyfte jag risken för Egypten i samband med de folkliga upproren i Tunisien. Idag är det fjärde dagen av upptrappade oroligheter i främst de största städerna Kairo och Alexandria, men även Suez och flera mindre städer. Under måndagen samlades enligt uppgift 100 000 människor i Kairo för att visa sitt missnöje gentemot sittande president Hosni Mubarak. Under morgondagen talas det om ett försök till en protestmarsch på en miljon i Kairo. Missnöjet är stort och landet är i uppror.

Ser man till den quasidiktatur som man ändå kan säga att Egypten är, skiljer den sig avsevärt från Tunisien i ett par avseenden. Den kanske mest uppenbara är storleken, Egypten har 80 mot Tunisiens dryga 10 miljoner invånare. Har man lite koll på historien känner man även till skillnaderna i hur länderna har behandlats av sina forna kolonisatörer. Känns lite väl avancerat att gå in på hela Frankrikes överlämnande under Charles de Gaulle - läs gärna Knut Ståhlbergs bok: Generalen som var Frankrike. Ser man till Egypten har landets historia och kultur fascinerat i stort sett alla med historieintresse och i politiken har man vänner med pondus i världspolitiken. Det kommer inte att handla om en tredagarsrevolution i Egyptens fall. Mubarak kommer att behöva inse själv att det är kört innan han lämnar över sin presidenttitel till någon annan är sin son Gamal.

Vad betyder det som sker i Egypten och Tunisien som jag var inne på redan i början av januari? Kopplingen till aktiemarknaden blir intressant. Redan när oroligheterna i Tunisien startade började börsen i Kairo sin dipp. Andra dagen föll börsen 5 procent och jag tror inte vi kommer att stanna där. Inget av länderna är stora oljeproducenter eller oljeexportörer men trots det stiger priserna på olja i världen. Förklaringen är naturligtvis densamma som jag varit inne på i ett tidigare inlägg - länderna i närheten är alla quasidiktaturer och i kombination med inflation på livsmedel skapas missnöje i landet. Kanske börjar oroligheterna i Algeriet redan inom några veckor - det kommer att ha stor effekt på och driva upp oljepriset världen över.

Uppgifterna om hur stor del av oljeleveranserna som går igenom Suezkanalen skiljer sig åt men upp till 5 procent av olja passar antagligen här. När hamnen stängs passerar ingen olja - detta driver upp priserna avsevärt med en tilläggsrisk. Kanske löser Saudiarabien detta med att öppna lite på kranarna men det finns antagligen en viss oro även här. Oavsett utfall så kommer priset på olja att stiga under de kommande veckorna.

Det vi kommer fram till här och som säkert många investerare redan insett är att åtminstone första kvartalet 2011 kommer att vara lysande för oljeaktier. Dvs. aktier från företag som producerar eller hämtar upp olja.

Det andra vi kommer fram till i och med krisen runt de södra delarna av Medelhavet är att de pengar som investerats i börserna här inte försvinner, de vandra vidare till säkrare börser världen över. Franska banker har garanterat tunga investeringar i Egypten vilka nu minskar i värde när man säljer av aktier i hastig takt. Tunga investerare i Egypten söker andra vägar.

Var de hamnar det är det mest intressanta och viktigaste när man funderar över investeringar i fonder och aktier. Personligen skulle jag vilja slå ett slag för London. Kontakterna med Egypten är starka och det känns som en naturlig väg - helst nu när det engelsk pundet är så billigt. Investeringar i Sverige eller Norge skulle också kunna vara möjliga men i och med att det egyptiska pundet deprecierats så mycket under de senaste 6 månaderna samtidigt som den svenska kronan varit stark kan det finnas en onödig valutaeffekt i investeringar i Sverige. Här vet man inte säkert utan bör ha mera på fötterna innan man gör en större investering för att tjäna pengar på det elände vi ser i Egypten i dagarna.

Summan av kardemumman blir i alla fall att oljepriset borde fortsätta att stiga och därför blir oljeaktier mer och mer intressanta att kika på. Tänk även på att titta var du på sikt kan tjäna mest i kombination med valutaeffekter och bra företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar