Min blogglista

torsdag 13 januari 2011

Torsdagstankar

Det finns en rad anledningar till varför aktier är en bra investering, den första och mest självklara är att de har en högre avkastning än att ha pengarna på banken. På lång sikt finns det inga bättre sätt att öka på sina ekonomiska resurser.

Det finns lika många strategier som det finns aktieägare. Från direktavkastningsdyrkare till procentjägare, Intrinsic value-fanatiker till vanliga P/E-granskare och allt däremellan. De flesta strategier fungerar naturligtvis beroende på vilket perspektiv man har i sitt sparande/investerande.

Jag tror på en portfölj med så lite räntebärande papper som möjligt under de kommande 2 åren. Det finns egentlingen bara en sak som talar emot: Spaniens möjlighet till lån och i långa loppet fortsatt problematik i Euro-området. Lyckas man få Merkl att tycka att det är en bra idé att låna ut pengar trots att den tyska befolkningen är toknegativa till fortsatta lån så kommer det inte vara något problem. Tyskland är EU:s lok och tyskarna kommer att slita lös PIIGS-länderna ur den sörja de fastnat i genom att bära spenderarbyxor och ett alltför myopiskt ekonomiskt sinne.

Så kan det vara när man inte delar upp finansiell- och penningpolitik i två vattentäta skott.

Under veckan lyckades Portugal klara av att täcka sin kommande utgifter genom att låna upp pengar genom genom tre- och tioåriga lån på 1 299 000 000 euro till den facila räntan på 6,72 procent. Problem solved, i alla fall tills vidare. Frågan är om Portugal kan skära ned och minska sin ekonomi samtidigt som man skall få fart på skutan och dessutom spara pengar till kommande utbetalningar? Antagligen inte, kanske är euro:n en valuta som har en riktning med negativ koefficient. Mest troligt är det nog så.

Hur det än går med valutasamarbetet i EU så spelar det inte så stor roll för sparare så länge som man är medveten om hur det kan tänkas påverka marknaderna i övrigt. Just nu ser det märkligt positivt för den svenska börsen. Jag tror vi kommer att se en uppgång på cirka 15 procent på börsen i år. Min förhoppning är att man kan dubbla detta.

Dagens årets tips är naturligtvis John Festival - bättre investerare för småsparare får man leta efter. Snacka om en kille som alltid levererar. Vet du inte vem det är kan det vara en bra idé att kolla upp vad den människan sysslar med :)

1 kommentar:

  1. Nu verkar det ha löst sig för Spanien med, allt upplånat till 3 000 000 000 Euro till 4,59 procent. Not bad.

    SvaraRadera